مشاور معاون غذا و داروی وزارت بهداشت از تولید داروی گیاهی ضد سرطان و موثر در درمان سرطان معده برای اولین بار خبر داد و گفت: این داروی ضد سرطان قوی موسوم به «اسپینال زد» که ترکیبی از چند گیاه است در مرحله اخذ مجوز از وزارت بهداشت است و امیدواریم طی سه ماه آینده به تولید انبوه برسد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) دکتر حمیدرضا راسخ، در سمینار چالشهای جهانی توسعه دارو، با بیان این که در زمینه داروهای گیاهی توانستهایم زمینههای جدیدی را در کشور باز کنیم، گفت: در این زمینه وزارت بهداشت بسیار موفق بوده و طی دو - سه سال اخیر توانسته پروانههای جدید متعددی در عرصه داروهای گیاهی ایجاد کند. بر این اساس داروی ضد سرطان بسیار قوی (اسپینال – زد) یکی از کارخانجات وابسته به تامین اجتماعی در حال اخذ پروانه از وزارت بهداشت است .
وی گفت: این دارو کاملا گیاهی و بومی ایران بوده و از طب سنتی ایرانی در آن استفاده شده است. این داروی ضد سرطان ترکیبی از چند گیاه است که این گیاهان به تنهایی از گیاهان بسیار سمی محسوب میشوند. اما با توان دانشمندان ایرانی، این دارو به صورتی تهیه شده که میتواند با داروهای خارجی رقابت تنگاتنگی داشته باشد. این در حالی است که برای درمان سرطانها، درمان معجزهآسایی وجود ندارد. این دارو در حال حاضردر مطالعات بالینی فاز 1، 2 و 3 نتایج خوبی را ارایه داده و توانسته در سرطان معده که یکی از بدترین انواع سرطان محسوب میشود، نتایج بالینی خوبی را ارایه بدهد.
دکتر راسخ با بیان این که وزارت بهداشت موظف است از کیفیت دارویی که وارد بازار میشود، اطمینان یابد، گفت: بر این اساس طی دو سال گذشته در مورد این دارو سختگیریهای زیادی صورت گرفت. به این ترتیب کارخانجات داروپخش هزینههای سنگینی (حدود 500 میلیون تومان) را برای انجام آزمایشات بالینی آن صرف کردند. در مجموع امیدواریم این دارو قبل از انتخابات ریاست جمهوری پروانهاش را کسب کند. «اسپینال – زد» با دریافت مجوز، طی یکی دو ماه بعد به تولید انبوه میرسد چرا که مقادیر ذخیره آن به اندازه کافی در داروپخش وجود دارد.
وی در ادامه با اشاره به برگزاری سمینار «چالشهای جهانی توسعه دارو» گفت: این همایش در راستای ارتقای صنایع دارویی کشور در زمینه حضور در عرصههای بینالمللی ترتیب داده شده است.
دکتر راسخ، مهمترین چالشهای دارویی دنیا را مربوط به بحران اقتصادی فعلی دانست و گفت: صنایع دارویی از دیگر صنایع مستثنی نیستند و این بحران اقتصادی میتواند تاثیرات منفی در زمینه توسعه داروها ایجاد کند؛ چرا که اگر شرکتهای دارویی به دنبال توسعه دارو نباشند، به عدم پیگیری راهحلها برای درمان برخی بیماریها منجرمیشود و این امر نیز سبب میشود ارتقا سلامت آن طوری که در نظر گرفته شده، بهبود نیابد. از طرف دیگر زمانی که در تولید یک سری سرمایهگذاریها متوقف شود، هزینهها به جای کاهش، افزایش مییابند؛ چرا که برخی مواقع از طریق تولید انبوه است که قیمت دارو پایین نگه داشته میشود.