یکی از بهترین مواد غذایی که از دیرباز - مورد توجه بشر بوده، عسل است.بد نیست بدانید این ماده غذایی پرخاصیت توسط زنبورعسل به طریقه کاملاً بهداشتی تهیه میشود. متأسفانه عدهای میپندارند که عسل مدفوع زنبورعسل است. در حالی که این طور نیست. در واقع عسل شهد گلهایی است که زنبورعسل آن را در کیسه بسیار تمیزی که در داخل بدنش قرار دارد. جمعآوری نموده و به وسیله اندام خرطوممانندی آن را به داخل سلولهایی که با موم ساخته است. منتقل
میسازد.
گفته شده، قدمت زنبورعسل بیشتر از انسان است و قبل از پیدایش انسان روی کره زمین زنبورهایعسل وجود داشتند.
در این شماره، شما را با انواع عسل، روش نگهداری و کاربردهای آن آشنا میسازیم.
نگهداری عسل
این تنها ماده غذایی است که هرگز فاسد نمیشود. پس هر قدر که بخواهیم بدون ترس از فاسد شدن آن میتوانیم در خانه نگهداری کنیم. بد نیست بدانید در مقبرههای فراعنه مصر، کوزههایی از عسل یافت شد که بعد از چهل قرن خواص و رنگ و طعم خود را حفظ کرده بود. عسل مادهای است که هیچ وقت ترش نمیشود، کپک نمیزند، و غیر قابل مصرف نمیگردد. بنابراین لازم نیست که عسل را در یخچال بگذاریم. البته باید از قرار دادن عسل در ظروف سر باز خودداری نمود زیرا سریعا گرد و غبار هوا و میکروبها را به خود جذب میکند.
شناسایی کیفیت عسل
متأسفانه در تمام دنیا همیشه عدهای سودجو به تولید مواد غذایی تقلبی میپردازند. این افراد برای تولید عسل تقلبی از موادی چون سیبزمینی، ضایعات شکلات کارخانجات شکلاتسازی و مواد دیگر استفاده میکنند. گاهی مهارت افراد متقلب در کارشان آنقدر زیاد است که تشخیص نوع واقعی و غیر واقعی عسل را غیر ممکن میسازد.
طعم خوش عسل میتواند بهترین وسیله برای تشخیص کیفیت این ماده باشد. زیرا میدانیم عسلِ تقلبی رایحه دلپذیر عسل طبیعی را ندارد.
گاهی عسل در داخل شیشه شکرک میزند. اغلب خانوادهها این را دلیل بر تقلبی بودن عسل میدانند. در حالی که وجود دیاستازها و مواد قندی موجود در عسل طبیعی موجب تشکیل رسوب میگردد. هر قدر مقدار گلوکز در عسل بیشتر باشد امکان تبلور و ایجاد رسوب بیشتر خواهد بود. بنابراین اگر عسل شکرکزده را خریداری کردید جای نگرانی نیست زیرا این نوع عسل کاملاً طبیعی است. در حالی که عسلهای غیر طبیعی که فاقد دیاستاز هستند ظاهری صاف و درخشنده داشته و هیچ وقت شکرک نمیزنند. برای اینکه عسل شکرکزده به حالت اولیه برگردد باید شیشه محتوی عسل را برای مدت یک ساعت در آب جوش قرار دهید.
با همه اینها گاهی نوع تقلبی عسل آنقدر با مهارت تهیه میگردد که تفکیک آن از نوع طبیعی غیر ممکن است. طبق یک روش سنتی عدهای کشآمدن عسل را نشاندهنده طبیعی بودن آن میدانند، اما همان گونه که گفته شد روش چشیدن عسل مطمئنتر خواهد بود. به طور کلی آنچه عوام با روشهای سنتی و بر اساس تجربیات خود سعی در تشخیص کیفیت عسل دارند علمی نیست. فقط آزمایشگاه میتواند ما را از وجود دیاستازهای موجود در این ماده غذایی که نشان از طبیعی بودن آن دارد آگاه سازد.
انواع عسل
عسلهای طبیعی، رنگ و عطر مختلفی دارند. رنگ و عطر عسل بستگی به نوع گلهایی دارد که زنبور شهد آنها را مکیده است. مثلاً عسل آفتابگردان طعم ملایمی دارد اما عسل گلهای صحرایی بسیار معطر هستند. غلظت عسل نیز بستگی به شرایط آب و هوایی منطقهای دارد، که در آن زنبور فعالیت مینماید. عسل مناطق مرطوب رقیق و آبکی است زیرا زنبور نمیتواند رطوبت عسل را کم نماید. به طور کلی دو نوع عسل با توجه به
فصل تولید در بازار عرضه میگردد.
الف: عسل بهاره
این نوع عسل مربوط به گلهای درختان میوه، مرکبات و اقاقیا است.
ب: عسل پاییزه
از گیاهانی چون گز، آویشن و اسپرس تولید شده است.
رنگ عسل
بد نیست بدانید، عسل اقاقیا بیرنگ است اما عسل اسپرس زرد و عسل آویشن قرمز میباشد. عسل درختان سوزنی برگ تیره رنگ و عسل اَفرا لیمویی است.
کاربردهای عسل
عسل غذایی است مغذی و سودمند که دارای تمامی ویتامینها و املاح معدنی مورد نیاز بدن میباشد. اما نه تنها مصرف غذایی دارد بلکه میتواند کاربردهای دیگری هم داشته باشد. در صورتی که عسل را روی پوست دست یا پا بکشیم پوست ضدعفوی گشته و لطیف میگردد. عسل از پینه بستن کف پا جلوگیری مینماید. کسانی که به جوش صورت دچار هستند اگر به طور مرتب با عسل صورت خود را چرب کنند جوشها برطرف خواهند گشت. میدانیم عسل خاصیت میکروبکشی داشته و ضدعفونی کننده است. در صورت عدم دسترسی به خمیردندان میتوان از عسل به جای خمیردندان استفاده کرد. با اطمینان کامل از اینکه نه تنها شیرینی آن برای دندانها ضرری ندارد، بلکه میکروبهای داخل دهان را میکشد. در صورتی که خدای نکرده دچار گلودرد مبتلا شدید مقداری عسل را در آب حل کرده و در گلو غرغره کنید تا دردگلو تسکین یافته و ضدعفونی شود.
راه های تشخیص عسل طبیعی
1- عسل طبیعی
عسل به شهد گل ها اطلاق می شود که زنبور عسل پس از تغذیه از گیاهان مختلف، آن را ساخته باشد. به بیان دیگرعسل ماده شیرین و غلیظی است که توسط زنبوران عسل از شهد گل ها جمع آوری شده و تغییر شکل می یابد و سپس در داخل سلول های مومی کندو ذخیره می شود.
زنبوران عسل دارای نیروی ذاتی هستند که گل های مفید را از غیر مفید تشخیص می دهند. آنها با علاقه فراوان سراغ تمام گیاهان طبی و گل های شفابخش می روند و عصاره آنها را گرفته و به بهترین شکل در اختیار ما قرار می دهند.
این عسل کاملاً طبیعی و سرشار از مواد غذایی و حیات بخش بوده و می تواند تمام نیازهای غذایی را برطرف کند، زیرا زنبور تمام املاح و ویتامین های موجود در گل را به شکل عسل می پروراند و آن را قابل جذب در خون می سازد.
از طرفی کیفیت عسل طبیعی چندین برابر بیشتر از عسل مصنوعی است که زنبور با آب و شکر تغذیه می شود.
2- عسل تقـلبی
هر گونه تغییری در عسل مانند افزودن یک سری مواد به آن، تقلب محسوب می شود. به طور کلی عسل تقلبی به دو روش تهیه و در سطح جامعه توزیع می شود.
الف) بخشی از عسل، تقلبی است
- با کمک زنبور
در این روش به وسیله تغذیه مصنوعی زنبوران با شربت قند و آبمیوه ها یا استفاده از عسلک، عسل مصنوعی یا تقلبی تهیه می کنند.
- بدون کمک زنبور
در این روش مستقیماً عسل طبیعی با مواد گلوکزی (شربت قند) و شیره میوه ها مخلوط شده و عسل تقلبی تولید می گردد.
ب) عسل صد در صد تقلبی است
در این روش عسل 100 درصد مصنوعی بوده و از شیره میوه هایی مانند خرما، توت و غیره یا از مواد گلوکزی (شربت قند)، مواد نشاسته ای و ... ساخته می شود که این عسل ها به هیچ وجه عطر و طعم عسل واقعی را ندارند.
عسل های مصنوعی تهیه شده از شیره میوه ها، دارای مواد و ترکیباتی مشابه عسل طبیعی هستند که از تغلیظ آب میوه ها به طریق مصنوعی و صنعتی به دست آمده اند.
این نوع عسل، بدون دخالت زنبور، از قند، نیشکر و میوه های شیرین مانند خربزه، هندوانه، کدو تنبل و خرما تولید می شوند. این روش در ایران متداول نبوده، ولی در بعضی از کشورها مرسوم است.
استانداردهای عسل:
استانداردهای عسل از کشوری به کشور دیگر متفاوت است که آنها را می توان در استخراج، عسل شکرک زده، عسل شان، شان با قاب کم عمق، بریده شده و یا کل شان عسل در نظر گرفت. سایر مواردی که در تهیه و تولید عسل اهمیت دارند، میزان قند، میزان رطوبت، طعم ، رنگ و عطر عسل می باشد
گاهی اوقات در توزیع و فروش عسل مواردی چون: یکنواختی رنگ، پاکیزگی برش، ظاهر شان و نحوه چینش و یکنواختی وزن نیز ذکر شده است.
راه های تشخیص عسل طبـیعی:
1- فروشگاه های معتبر
آسان ترین روش تشخیص عسل طبـیعی، خرید از فروشگاه ها و اشخاص معتبر می باشد که شما از سابقه فعالیت آنها در زنبورداری و یا تهیه و فروش عسل مطلع هستید.
2- میزان رطوبت
برخی افراد، میزان رطوبت عسل را به وسیله برگرداندن شیشه عسل و سرعت بالا و پایین رفتن حباب داخل شیشه، و برخی به وسیله میزان کش آمدن عسل اندازه گیری می کنند، ولی باید توجه داشت که این روش ها دقیق و مطمئن نیستند.
3- میزان تخمیر شدن
تمام عسل ها حاوی مخمرهای خوراکی بی ضرر برای انسان می باشند.
باید توجه کرد که عسل در زمستان به دلیل سرمای زیر 11 درجه تخمیر نمی شود. البته نگهداری عسل در دمای 38 درجه سانتی گراد نیز می تواند از تخمیر آن جلوگیری کند، ولی در دراز مدت به کیفیت عسل صدمه می زند، زیرا حرارت بالا کیفیت عسل را از بین می برد.
عسل با رطوبت بیش از 17 درصد بیشتر در معرض تخمیر می باشد. بعد از شکرک زدن، درصد تخمیر عسل افزایش می یابد.
تخمیر شدن مختص عسل های بسته بندی شده و صاف شده نیست، بلکه اگر شرایط مناسب باشد، عسل "شان" نیز تخمیر می شود.
4- مزه کردن
عسل طبیعی، علاوه بر شیرینی خاص، دارای مزه و طعم ویژه ای است که فقط در عسل وجود دارد و عسل های مصنوعی فاقد این نوع مزه می باشند. لذا افراد می توانند با مصرف زیاد و توجه دقیق به درجه خلوص عسل، حتی نوع عسل را از نظر گیاه مورد مصرف زنبور تعیین کنند، زیرا هر گیاه مزه خاصی به عسل می دهد.
باید توجه داشت که عسل مصنوعی بیشتر مزه شیرینی شکر می دهد تا مزه خالص عسل.
5- عطر و بوی طبیعی
اگر درپوش عسل مدتی بسته باشد، هنگام باز کردن درپوش حتماً بو و رایحه قوی و مطبوع عسل طبیعی را می توانید استشمام کنید.
6- سرعت حل شدن در آب
اگر عسل را داخل لیوان محتوی آب بریزید، چنانچه به صورت عمودی وارد لیوان پر از آب شده و در ته آن جمع شود و به سرعت حل نگردد، عسل مطلوبی است، ولی اگر عسل هنگام ریختن، در آب حل شود، از مطلوبیت و خلوص کمتر و رطوبت بالاتری برخوردار است.
با این وجود، هر یک از روش های فوق به تنهایی نمی تواند خالص بودن عسل را ثابت کند.
عسل و زنبور عسل :
بدون شک در ابتدا عسل باعث شده است که توجه انسان به سمت زنبور عسل جلب شود . عسل همانطور که در قرآن کریم به آن اشاره شده باعث شفای مردمان است ( و خداوند به زنبور عسل وحی کرد که در کوهها و درختان و بلندیها منزل گیرید . سپس از میوه های شیرین و شهد گلهای خوشبو بخورید و راه پروردگارتان را بپوئید . آنگاه از درون آنها شربتی شیرین به رنگهای گوناگون بیرون می اید که شفای مردمان در آن است ( سوره نحل آیه 68 و 69 )
عسل یک واژه عربی است که به فارسی آنرا انگبین می گویند و عبارتست از ترشح مواد قندی درختان و شهد گل گیاهان که توسط زنبوران عسل جمع آوری، تغییر یافته و درون سلولهای قاب ذخیره می شود .
آماده کردن کندوها برای تولید عسل : معمولا در فصل بهار و همزمان با فرارسیدن فصل گل و شکوفه در شهرهای مختلف کشور و باتوجه به شرایط اقلیمی ملکه زنبور عسل پس از یک استراحت کوتاه زمستانی تخم گذاری خود را مجددا آغاز نموده و فعالیت سایر زنبوران نیز از سر گرفته می شود همزمان با شروع فعالیت کندو ،زنبورداران تغذیه بهاره خویش را شروع نموده و با دادن شربت آب و شکر به کندو از یک طرف باعث تحریک تخم ریزی ملکه گشته و از طرف دیگر نیازهای غذایی زنبوران را بر طرف می سازند .چون در این فصل شهد در طبیعت کمیاب است زنبوران عسل جهت سوخت و ساز و متابلیسم خود نیاز به تغذیه مصنوعی دارن و این تغذیه هیچ نقشی در تولید عسل نمی تواند داشته باشد . اکثر کسانی که شناخت کافی از عسل ندارند فکر می کنند که محلول آب و شکری که زنبورداران به زنبور می دهند صرفا جهت تولید عسل است در صورتی که کاملا در اشتباهند .زنبور عسل نیز تنها برای تولید مثل نیاز به تغذیه مصنوعی دارد .
شکرک زدن عسل :
شکرک زدن عسل نه تنها دلیل بر بدی و تقلبی بودنش نیست بلکه بر عکس معرف آنست که عسل کاملا سالم بوده و به هیچ وجه با شکر مخلوط نشده است و این خلاف تصور غلط و رایج در ایران است که عسل شکرک زده و سفت شده را تقلبی می دانند .به طور کلی همه عسلهای خالص شکرک می زنند ولی مدت لازم برای شکرک زدن عسل های مختلف با هم فرق می کند .در صورت شکرک زدن عسل ،باید ظرف عسل را به مدت حدود 2 ساعت در آب گرم 50 درجه سانتیگراد و به طور غیر مستقیم حرارت داد تا به صورت اولیه برگردد.
ویژگی های عسل خوب و روش تشخیص آن :
با توجه به مواد بسیار زیاد تشکیل دهنده عسل ، تشخیص خلوص آن به آسانی ممکن نیست و حتماً باید عسل را در آزمایشگاه معتبر آزمایش کرد و عسل خوب باید :
1- از منشاء گل بوده و معطر به بوی گل و گیاه باشد . 2- هیچگونه افزودنی به آن اضافه نشده باشد .
عسل خوب را از افراد مطمئن و در بسته بندی های بهداشتی تهه کنید .
حضرت علی ( ع ):
از هر علمی بهترینش را فرا گیرید ، همانا زنبور عسل از هر گلی زیباترینش را بر می گزیند . از او دو گوهر گرانقدر تولید می شود ؛ در یکی از آن دو( عسل ) شفای درد مردم و در دیگری نور و روشنایی ( موم ) است .
همانطور که در بالا به آن اشاره شد عسل در درمان انواع بیماریها کاربرد دارد. مانند :
1- بیماریهای داخلی 2- بیماریهای دستگاه گوارش 3- بیماریهای مفاصل و استخوان 4 – بیماریهای چشم 5- بیماریهای اعصاب 6- بیماریهای کبد و کیسه صفرا 7- بیماریهای قلب 8- بیماریهای جنسی 9- بیماریهای حلق 10 – بیماریهای ریوی 11- بیماریهای گوش 12- بیماریهای زنان 13- بیماریهای پوست و مو 14 – زخمها 15 - سوختگی ها 16- بیماریهای کلیه و مجاری ادرار
( برای آشنایی بیشتر با عسل ودرمان بیماریها با عسل می توانید به کتابهای عسل درمانی مراجعه کنید. )
Statistics | Atom | RSS 2.0 | RSD | E-Mail | Advertise
Copyright © 2005-2011 AsanDownload™ Design: Mahdi Hosting : BlogFa
تمامی حقوق مطالب، تصاویر و طرح قالب برای آسان دانلود محفوظ است، نقل و استفاده از آنها در سایت ها و نشریات تنها با ذکر منبع مجاز میباشد